Logo

Färgkartor

Innehåll

Dessa färger som finns i tabellerna nedan användes, eller används fortfarande på flygplan i svenska flygvapnet. Se det gärna som ett komplement till boken om målning och märkning som heter "Kronmärkt" och är skriven av Leif Hellström och Leif Fredin. Jag har försökt "översätta" FS 595B-nummren till kulörer med hjälp av Paint Shop Pro och lagt till dessa till tabellerna. Nu är det inte så att man ser de exakta kulörerna på färgerna beroende på att en bildskärm aldrig kan ersätta ett målat färgchips. Dessutom så är aldrig skrivare så exakta de heller, oavsett hur bra och dyra de är.
Vill du ha en bra jämförelse bör du ha en färgkarta. Helst en som beskriver färgerna i Federal Standard. Den är den vanligaste referenskällan bland modellbyggare och de flesta modelltillverkare brukar referera till dessa färger.
Själv använder jag mig av en solfjädermodell av FS 595B tryckt 1989.

Tidiga Färger

De tidiga färgerna som fanns på flygplanen var från olika färgtillverkare. De flesta engelska såsom Cellon och Titanine. Trots att många flygplan var camouflagemålade under 1920-talet har det varit svårt för bokförfattarna att hitta det minsta fragment av färg. Färguppgifterna för Dronten är en andrahandsuppgift och grundar sig på en gammal modell som matchades mot en färgkarta från Humbrol på 1970-talet. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_connect() in /customers/5/c/1/fagelochflyg.se/httpd.www/peosflyg/v42/colours.php:60 Stack trace: #0 {main} thrown in /customers/5/c/1/fagelochflyg.se/httpd.www/peosflyg/v42/colours.php on line 60